Lov nekter dansker å selge fast eiendom i landet til utlendinger. Myndighetene fryktet tyskerne. Det gjør at nordmenn henvises til å leie.
- Dette er hysteri. Vi i Danmark fremstår som smårasistiske når vi skal holde ute andre nasjonaliteter, og det kan vi ikke lenger leve med. Dette henger ikke på greip i en moderne verden, sier ordfører Stig Vestergaard i kommunen Lolland, sør i landet.
Årsaken til at utlendinger ikke kan kjøpe bolig i landet er en lov som nekter personer som ikke har hatt bopel i landet i minst fem år å kjøpe bolig. Danmark sikret seg et unntak fra EF-avtalen på 70-tallet, som gir landet rett til å videreføre loven. Loven kan fravikes etter særskilt tillatelse fra justisministeren. Tall fra justisdepartementet viser at det er nordmenn som oftest søker om å få kjøpe feriebolig i landet.
I fjor fikk 15 av 41 norske søkere avslag på sin søknad.
Danske eiendomspriser har falt betraktelig de siste årene, og dette kan bidra til å starte en ny diskusjon om ervervsloven, skriver Aftenposten. For nordmenn som er vant til prisene i Vestfold og nedover kan kjøpet av en feriebolig i Danmark bli et kupp.
- Det kan være vel verd for nordmenn å se på sommerhus i Danmark nå fordi prisene er lavere enn for noen år siden, sier direktør i Norsk Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter.
Formannen i Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winter-Petersen, tror ikke en opphevelse av loven ville få vedvarende effekt på fritidsboligmarkedet.
- De store, dyre eiendommene ved stranden ville nok blitt solgt til en høyere pris. Man ville fått flere norske fritidsboligeiere ved Skagen og tyske på sørvestkysten. Men 90 prosent av fritidsboligene ville likevel vært igjen.