Tips til deg som skal leie bolig

Husleie fører ofte til konflikt. Første del av 2015 fikk Forbrukerrådet 2325 henvendelser knyttet til temaet, og er derfor det vi klager mest på etter kjøp og salg av bil.

 

- Det nest vanligste spørsmålet til oss gjelder leiebolig. Årsaken er at tak over hodet er viktig, og at folk har for dårlig kjennskap til husleieloven. Husleie har vært på topp ti så lenge jeg kan huske, forteller kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos.

 

Krangler om kostnader

Henvendelsene gjelder ofte spørsmål om hvem som skal dekke ulike kostnader, som utbedring av feil ved leiligheten eller økte skatter og avgifter.

 

- Husleieloven har klare regler. I utgangspunktet er alt inkludert i husleie, og økning av kommunale utgifter eller skatt er ingen grunn til å øke husleia. Når det gjelder varmtvannsberedere som ryker, så er det i utgangspunktet utleiers ansvar. Det er også utbedring av feil i leiligheten og ekstrakostnader som følger med det, sier Halsos.

 

Vanlig innendørs vedlikehold, som å rense sluk og skifte batterier på røykvarsleren, er leietakers ansvar.

 

Les også: Slik unngår du ubehagelige overraskelser etter ferien

 

Depositum på egen konto

Depositum og oppsigelse er også konfliktfylte områder. Alle skal ha en egen depositumkonto som står i leietakers navn. Utleier skal stå for kostnadene ved kontoen.

 

Det finnes også muligheter for å betale for en garanti i stede for depositum, men det anbefaler ikke Forbrukerrådet.

 

- Vi mener de er lite gunstige for deg som forbruker så lenge de betyr at et forsikringsselskap vil dekke eventuelle krav fra en utleier, men etterpå gå på deg, selv om det er du som betaler for garantien, sier Halsos.

 

Ulovlig med tidsbestemte leiekontrakter

Når du skriver under på kontrakt er det viktig å være oppmerksom på oppsigelsestid. For å beskytte leietaker mot å bli sagt opp uten grunn, sier husleieloven at man ikke kan inngå tidsbestemt leieavtale på mindre enn tre år. Unntaket er lofts- eller sokkelbolig der utleieren bor i samme hus. Da kan kontrakten settes til ett år.

 

- Mye kan skje i løpet av et år, og da er det greit å vite når du kan si opp. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist. For hybel er den på en måned, forteller Halsos.

 

Det er mulig å avtale at du bor i leiligheten fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det. Det kan for eksempel være at han skal leie ut mens han er på utenlandsreise.

 

- Blir du tilbudt en tidsbestemt husleieavtale så pass på at du får med rett til å si opp i perioden. Dere står fritt til å avtale lengden på oppsigelsestiden, råder han.

 

Les mer på Aftenposten---->

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

ring oss i dag
90524720

 

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV