Slik bor venninnene vegg i vegg

Tomannsbolig fra en ferdighuskatalog ble tegnet om til bolig for to venninner etter deres egne ønsker.

På Sommerfryd i Skien bor barndomsvenninne Katrine Bakke og Anja Larsen vegg i vegg, bak hver sin ytterdør.

I enden av et lite byggefelt i landlige omgivelser mellom Ibsens Venstøp og Gjerpen kirke har de fått det akkurat slik de ville.

Høyt under taket

Mønet på huset strekker seg syv og en halv meter i været. Skilleveggen går midt på. Hver halvpart av bygningen har en grunnflate på 60 kvadratmeter og stor takhøyde i deler av første etasje.

Mens annen etasje i Katrine Bakkes leilighet har to soverom, bad og et galleri med utsikt både ned i kjøkken og stue og til jordene utenfor, har Anja Larsen valgt å bygge til et gjesterom på toppen, med trapp opp fra galleriet.

- Nordbohus – Hus og hyttebygg AS var entreprenør for hele prosjektet her. Det nye byggefeltet består av Nordbohus. Vi tok utgangspunkt i en tomannsbolig i katalogen, som vi syntes var litt kjedelig. Vi fikk mulighet til å tegne om ferdighuset slik vi ønsket. Firmaet sørget for at arkitekten fintegnet våre grove skisser. Kataloghuset er ikke til å kjenne igjen her det står ferdig oppført, sier huseierne.

Finanskrise

-  Håndverkerne jo fikk noen ekstra utfordringer da de måtte bygge annerledes enn ferdighustegningene tilsa, men det gikk helt greit, sier Katrine Bakke.

-  Det er økonomiske fordeler ved å bygge tomannsbolig sammen i stedet for to tilsvarende eneboliger. Vi delte på alle utgifter under byggingen, og kunne forhandle sammen. Følte at vi sto sterkere da, for alt skulle jo gjøres dobbelt. Leverandørene måtte forholde seg til to samstemte personer. Men vi eier altså hver vår halvpart, sier Anja Larsen.

De startet prosessen midt under finanskrisen.

Begge driver egne bedrifter – henholdsvis fotpleieklinikk og blomsterbutikk.

De hadde trygge jobber, og bra startkapital etter å ha solgt sine tidligere boliger.

De satset på at dette ville gå bra. At prosjektet ikke skulle strande.

Dermed talte situasjonen mest til deres fordel. Det tok ikke mer enn vel ett år fra prosessen startet til tomannsboligen sto ferdig – høsten 2009. De hadde i utgangspunktet et byggebudsjett på ca. to millioner kroner hver. Det sprakk. Men senere har prisene økt mye.

Kreative ordensfolk

-  Vi er vel begge kreative personer med sans for estetikk, ro og orden. Her har vi tatt bevisste valg hver for oss når det gjelder innsiden av boligene, og sammen når det gjelder fasade og utearealer. Når man skal bygge og bo i tomannsbolig, er det viktig at man har noenlunde lik innstilling til hvordan det skal se ut utenfor eget reir, og at man respekterer hverandres grenser. Det kan gå dager uten at vi ser hverandre, men vi spiser også endel måltider sammen. Vi sørger for å holde det fint på hele tomten til enhver tid, også hvis den ene er bortreist, sier nabokvinnene.















Dansk kjøkken

De har valgt innredning og materialer etter egne ønsker, og gjort det fint på hver sitt vis.

Begge har hvitt høyglanskjøkken fra Danmark; den ene fra Kvik, den andre fra HTH. Hverken trapper eller baderomsinnredning er standardvarer.

- Jeg er fan av åpne, lyse og lettvinte løsninger, sier Katrine Bakke. Hun har plassbesparende skyvedører nesten over alt, og ingen unødvendige dørterskler. Det er hvite, speilblanke overflater i hele første etasje.

På galleriet i annen har hun laget et visningsrom med smykker hun nettopp er begynt å lage og selge på fritiden.

Kolleksjonen heter By Katrine Bakke, og endel av overskuddet går til organisasjonen Young Life Foundation, som hun er godviljeambassadør for.

- Jeg er ofte på Filippinene, og vil gjerne gjøre noe for gatebarna der. Planen er å selge smykker via utvalgte butikker og å opprette en nettbutikk. Jeg har drevet egen fotklinikk i 22 år, og ønsker å skape noe i tillegg, sier Katrine Bakke.


Luftige løsninger

Anja Larsen har valgt mer grålige, matte flater, og har ingen dør, men en videre åpning mellom gang og kjøkken.

En tapet med skogmotiv går igjen flere steder i hennes leilighet.

Det ene soverommet er nå innredet som barneværelse for hennes babyjente, derfor ønsket hun å bygge et tredje – som gjesterom i «løse luften» over stuen.

- Allikevel er det fortsatt høyt under taket. Jeg liker å ha det luftig, og har en forkjærlighet for transparente møbler og interiørprodukter, sier hun. Plast og pleksiglass, gjerne i fiffig formgivning fra Kartell, preger boligen. På badet i annen etasje har hun for eksempel en gedigen, gjennomsiktig speilramme, og under trappen har hun en smart arbeidsplass med glassplate på skrivebordet og en plaststol. Knapt synlige saker.

De to kvinnene er strålende fornøyd med alt som gjelder beliggenhet, husvalg, byggeprosess, pris, resultat.

De har skapt seg et gunstig fundament og en trivelig ramme for å leve det gode liv på bygda i utkanten av byen i Nedre Telemark.

-  I Skien sentrum er det forresten blitt fint om kvelden etter at arki­tekter fra Snøhetta har vært 
her og lyssatt byen, sier venninnene.

- Er det ingenting dere ville gjort annerledes?

- Nei! Det var lurt å legge inn alt vi ønsket med én gang. Men hvis det etter hvert skulle bli lagt ut tomter til nye bygninger på jordene vi grenser til, vil vi forsøke å kjøpe endetomten der og bygge på nytt igjen. For landlig utsikt uten gjenboere, det skal vi ha. Det har vært så greit og artig å bygge hus sammen at vi ikke er redde for å gjøre det en gang til, sier venninnene.

Der i gården blir det neppe vanskelig å bevare husfreden.



1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

ring oss i dag
90524720

 

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV