Så mye økte prisen på din bolig i 2011

Boligprisene har steget med 8,5 prosent på ett år, men de regionale forskjellene er store. Sjekk boligprisutviklingen der du bor her

 

 

Meglerbransjen har lagt frem boligprisstatistikk.
Den viser at boligprisene falt i desember - og endte opp 1,5 prosent lavere enn i november 2011.
Dersom du kjøpte bolig for ett år siden, har det likevel vært en grei investering.
Gjennomsnittsboligen omsatt i 2011 hadde en pris på 2.788.000 kroner, akkurat 250.000 kroner mer enn i 2010.

 

Grafen viser boligprisutviklingen i 2011:

Prisene på eneboliger falt med hele 4,1 prosent i desember, og har falt nesten 7 prosent siden september, mens prisene på leiligheter og delte boliger har holdt seg mer stabil i høst.

Sandnes på topp

De regionale forskjellene er imidlertid store. Mens boligprisene vokste 12 prosent i Sandnes, er prisutviklingen i Larvik på bunnen med en vekst på «kun» 4 prosent.

- Når 2011 ses under ett, er det prisøkningen i og rundt de store byene som har preget utviklingen, sier Leif. J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF)

- Høy aktivitet i næringslivet og befolkningsvekst i kombinasjon med begrenset ferdigstillelse av nye boliger har medført stor etterspørsel og press på prisene, sier Laugen.

Sjekk prisutvikling på eneboliger her:

Stavanger, Sandnes og Drammen ligger på topp med en økning på 12 prosent, tett fulgt av Trondheim med 11 prosent og Oslo og Bergen med 10 prosent.

Trond Kristoffersen er megler og daglig leder i Sandnes Sparebank Eiendomsmegling. Han kjenner seg igjen i den vanvittige prisstatistikken.

- Ja, markedet har definitivt steget igjennom 2011, i alle fall fram til november. Det er jo vanlig at det dabber noe av mot slutten av året.

Sandnes hadde kraftig prisvekst også i de foregående årene 2010 og 2009. Kristoffersen er overrasket over at det fortsatte så sterkt i 2011 - men er ikke i tvil om grunnen:

- Vi har hatt en enorm tilflytting, og den er spådd å fortsette de neste årene. Sandnes har mange gode arbeidsplasser, spesielt i oljebransjen. Og så er det fortsatt hakket rimeligere enn Stavanger, og det trekker nok en del folk.

Nå håper han på en litt mer forsiktig vekst framover.

- Jeg vil tippe fire til fem prosent, med forklaring i de mer forsiktige prognosene i landet som helhet. Boligprisene har definitivt steget igjennom 2011, i alle fall fram til november. Det er jo vanlig at det dabber noe av mot slutten av året.

 

Larvik på bunnen

I den andre enden av skalaen ligger Østfoldbyene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss med 6 prosent og Vestfoldbyene Sandefjord og Tønsberg - også med 6 prosent, samt Larvik med 4 prosent økning.

Kristiansand med 6 prosent og Tromsø med 5 prosent har også hatt en noe lavere prisvekst enn landsgjennomsnittet.

Larvik har hatt lavest prisvekst både for delte boliger og leiligheter. Prisene på delte boliger har faktisk falt med 1,1 prosent i løpet 2011.

Sjekk prisutviklingen for delte boliger her:

Sjekk prisutvikling for leiligheter:

- Skjedd mye

Sondre Henriksen har jobbet i EiendomsMegler 1 Larvik i tre og et halvt år. Han har ingen umiddelbar forklaring på den haltende prisveksten byen har sett i 2011 sammenliknet med resten av landet.

- Jeg kan ikke se noen spesiell grunn til at det skal være slik. Det har skjedd mye her i det siste som burde gjøre byen mer attraktiv, sier Henriksen.

Utvikling av Larviks indre havn, ny arena og nytt kulturhus nevnes på rams.

- Så dette er egentlig litt rart, og kan være tilfeldig for alt jeg vet, sier eiendomsmegleren.

Han minner om at lav prisstigning ikke er det samme som lav omsetningshastighet, og at året som helhet har gått greit.

- De første syv-åtte månedene gikk det faktisk veldig bra. Så dabbet det mer av rundt oktober, og det fortsatte ut året, sier Henriksen, og skylder på Europa-krisen.

Han er likevel optimistisk for 2012, og ser ingen grunn til at det ikke skal bli et bra år.

 

Redusert optimisme

Både Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) tror på en lavere prisvekst i 2012.

Ekspertene i panelet frykter at Finanstilsynets egenkapitalkrav kan strupe boligprisveksten fremover.

Mens NEF tror at boligprisveksten blir fire prosent, tror EFF at vi neste år vil se en boligprisvekst på 4-6 prosent.

EFF påpeker at mange av de grunnleggende forutsetningene for fortsatt sterk prisvekst er intakt med lav arbeidsløshet, god utvikling i disponibel inntekt, lav sentralbankrente, befolkningsvekst og lavt tilbud av boliger ved inngangen til 2012.

- Imidlertid kan konjunktursvekkelsen internasjonalt sammen med gjeldsuroen i Europa smitte innenlandsk økonomi gjennom lavere aktivitet i næringslivet og dermed økende arbeidsledighet, og svekkede muligheter til hensiktsmessig finansiering for finansinstitusjonene. Begge forhold vil kunne svekke etterspørselen i boligmarkedet, sier Leif. J. Laugen, nestleder i Eff.

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

ring oss i dag
90524720

 

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV