Regjeringen åpner for at man fra neste år kan bygge garasje, uthus, samt å bygge på huset – uten å søke om det.
Fredag la Regjeringen frem en stortingsmelding om byggepolitikk, som blant annet åpner for å kutte byråkratiet i byggesaker.
- Enkle tiltak på egen eiendom opptil en viss grense vil bli fritatt søknadsplikt, sa kommunal- og regionsminister Liv Signe Navarsete under dagens pressekonferanse.
Søknadsfritaket gjelder for eksempel tilbygg opptil 50 kvadratmeter og frittstående bygg som ikke benyttes til boligformål, som garasje og uthus, på opptil 70 kvadratmeter.
Vil kutte byråkratiet
Debatten rundt boligpriser og boligbygging har tatt seg opp det siste året, der Regjeringen fra flere hold er blitt kritisert for en manglende boligpolitikk.
Dagens byggemeldingen er den første i sitt slag, og Navarsete har lenge varslet at det her blant annet legges vekt på å kutte byråkratiet i byggeprosesser for å spare mange måneder i saksbehandlingstid.
Navarsete sier kommunene årlig mottar ca. 100.000 byggesøknader, hvorav slike tiltak på egen eiendom utgjør en tredjedel.
– Det betyr at vi reduserer byråkratiet med 30 prosent, og at saksbehandlingskapasiteten i kommunene kan brukes til å ta tak i større prosjekter. Dette er bra for alle, for da kommer også de prosjektene raskere fram, sier Navarsete til NRK.
Må ikke sjenere naboen
Så lenge det ikke sjenerer naboen, kan det fra neste år bli lov til å bygge garasje, uthus, samt å bygge på huset uten å søke om lov.
Men regler om høyde, areal og avstand til naboen skal fortsatt gjelde.
– Det er en stor andel av de søknadene som regjeringen nå vil fjerne denne søknadsplikten på, som vil føre til at kommunene får bedre tid til å behandle søknadene på en ordentlig måte, sier Audun Lågøyr, direktør i Byggenæringens Landsforening til NRK.
Digital forenkling
Navarsete varsler også at digitale verktøy skal forenkle byggesaksprosessene.
- I dag må utbyggere gjennom mange byråkratiske trinn fra tidlig plan til til ferdig bygg. De møter ofte uventede hindre og må ta omkamper. Byggesøknader og kommunenes saksbehandling skal innen 2015 skje digitalt og mer brukervennlig, sier Navarsete.