Siden det første miljøtaket ble lansert i Norge i sommer, har flere store takflater blitt miljøvennlige.
Tatt fra bygg.no
Rema Eiendom på Moholt i Trondheim har lagt 1.600 kvadratmeter, og snart skal Sørlandsparken utenfor Kristiansand tekkes med hele 36.591 kvadratmeter miljøvennlig asfalt takbelegg. Fra før har bl.a. Norsk Medisinaldepots nye bygg på Alna i Oslo, som er tegnet av Niels Torp Arkitekter, rullet ut det lyse takbelegget som fjerner giftige NOx-gasser fra luften.
Økningen i antall dieselbiler på norske veier har gjort at NOx-forurensingen i byene har skutt i været. De nye miljøtakene kan være et virkemiddel for å redusere forurensningene og helseplagene som følger med.
? Ikke nok med at Noxite-tak bidrar til å redusere helseplagene langs veiene; taket har alle de egenskapene et godt tak skal ha. Det legges 6 millioner kvadratmeter flate tak i Norge hvert år. Tenk hvis alle de ble miljøvennlige! sier direktør i Icopal , Geir Haugersveen.
Det er Icopal som står bak Noxite-takbelegg i Norge. Hemmeligheten med dette taket er et aktivt belegg, Noxite, som bruker energien i dagslyset til å bryte ned NOx-gass til harmløse nitrater som skylles vekk med regnvannet. Noxite kan brukes på alle flate tak, og kan dermed bidra til NOx-reduksjon i storbyene.
Lysegrå samvittighet.
Bedrifter som velger Noxite får ikke bare god samvittighet, de får også et synlig bevis på at de tar i et tak.
? I motsetning til vanlig svart takbelegg, har den en lys grå farge som gjør det lett å legge merke til bygg der man har valgt å satse på miljø , sier Haugersveen. - Den nye typen tak er allerede tatt i bruk på miljøbygg flere steder i Europa, og jeg er glad at vi i Norge nå følger etter.
NOx-gasser utgjør et stort helse- og klimaproblem.
NOx-gasser kan føre til luftveissykdommer, sur nedbør og forverring av klimagassproblemet. De største kildene til utslipp av NOx er bil- og båttrafikk, og industri. Problemet blir verre med økt bruk av dieselmotorer. Giftgassene er særlig et problem i tettbygde strøk. Giftlokket som kan oppstå i Bergen på vinteren består hovedsakelig av NOx, og problemet er også utbredt i de fleste andre store norske byer. Særlig de med astma eller andre luftveisplager rammes hardt.