Leiligheten de kjøpte var 9 kvm for liten

Nå får boligkjøperne flere hundre tusen i prisavslag.

 

Et par betalte 5,75 millioner kroner for en leilighet på Majorstua i Oslo i 2011, i den tro at den var 145 kvadratmeter som oppgitt i salgsoppgaven og i verdi- og lånetaksten.

Kort tid etter overtagelse fikk de imidlertid mistanke om at leilighetens primærareal (P-rom) var mindre enn det som var oppgitt av selger.

- De skulle pusse opp, og fikk mistanke om at leiligheten var mindre. De skulle blant annet bytte om på noen rom, og dette viste seg vanskelig, sier boligkjøpernes advokat Finn Linde Eriksen.

De fikk dermed en takstmann til å foreta en ny oppmåling av leiligheten.

Den viste at leiligheten var adskillig mindre enn førs oppgitt. Den hadde «krympet» med 11 kvadratmeter, og var nå bare på 134 kvadratmeter.

 

Avslo tilbud om 100.000 kroner

Selgernes eierskifteforsikringsselskap tilbød å betale 100.000 kroner, men dette avslo kjøperne.

De fikk enda en takstmann til å måle opp leiligheten, og også denne gangen ble det påvist at leiligheten var 11 kvadratmeter mindre enn det først ble oppgitt i salgspapirene.

Thomas Lillebror ble overrasket da han kontrollmålte annen etasje.

 Selgerne og deres forsikringsselskap oppjusterte sitt tilbud til 150.000 kroner, men kjøperne krevde et prisavslag på 300.000 kroner, i tillegg til erstatning for utgifter til sakkyndigrapporter og saksomkostninger.

Dette beløpet ble senere redusert til 240.000 kroner.

I forrige uke kom saken opp i Oslo tingrett, der kjøperne i store deler vant frem med sitt krav.

 

Fikk ikke endret planløsning

I sin sak understrekte de eiendommens høye kvadratmeterpris, og at de på grunn av at leiligheten var mindre enn de trodde ikke kunne gjennomføre endring av planløsning som leiligheten ble markedsført med.

- Vi var enige om at det forelå en mangel, uenigheten har gått på utmålingen av prisavslaget. Vi mente tomtekostnadene burde trekkes fra beløpet, men det fikk vi ikke gjennomslag for. Det ga en differanse på 90.000 kroner, sier fagsjef Marianne Kvanvik i Protector, selgerens forsikringsselskap.

Syntes avviket var lite

De mente leiligheten «kun» var 9 kvadratmeter mindre enn opprinnelig annonsert etter rapport fra takstmann.

Dermed utgjorde arealsvikten 6,2 prosent, og var ifølge de saksøkte så liten at den lå helt i grenseland av hva som kan anses som en mangel. De mente dermed dette burde få betydning for utmåling av prisavslaget.

- Som oftest må man opp i 8-10 prosent avvik før det kan kalles en mangel etter vår vurdering, men det vil i alle tilfellene være andre konkrete vurderinger og andre forhold som kan spille inn slik, sier Kvanvik.

De tilbød 150.000 kroner i prisavslag.

Fikk 240.000 i prisavslag

Retten falt ned på at arealavviket var på 9 kvadratmeter.

Etter en skjønnsmessig vurdering, mente retten at boligkjøperne skulle få gjennomslag for sitt krav om et prisavslag på 240.000 kroner.

I tillegg fikk de erstatning for saksomkostninger på 115.000 kroner, og 10.475 kroner i erstatning for utgifter til innhenting av sakkyndigrapporter fra takstmenn.

Hadde ikke kjøpt

- Selv om boligkjøperne er fornøyde med dommen, kan de ikke utføre de endringene i planløsning som de hadde planer om da de kjøpte leiligheten. Forslagene til endret planløsning var til og med lagt ved salgsoppgaven ved kjøpet, sier boligkjøpernes advokat Finn Linde Eriksen.

Han sier de mest sannsynlig ikke hadde slått til på leiligheten hvis de hadde visst at den var mindre enn angitt, og at dette umuliggjorde endring av planløsning.

- Og spesielt på et dyrt område som Majorstua utgjør feil kvadratmeter mye i pris. Jeg håper det er tilstrekkelig prisavslag i forhold til det de vil få igjen når de en gang skal selge en mindre leilighet enn den de kjøpte, sier Eriksen.

Protector har ennå ikke tatt stilling til om de vil anke saken

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV