Hvordan overføre boligen til neste generasjon?
Nettmøte: Skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen svarte på lesernes spørsmål om bolig, arveavgifter og skatt.
Nett møte er tatt fra DN.no 061210
Må du betale dokumentavgift?
Hvilke arvefeller må du unngå?
Skatteekspert Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen stilte til nettmøte hos DN.no.
Nettmøtet er nå avsluttet.
Leilighetsgaver
Innsendt av: Erik B. – 06.12.2010 13:03
Har forstått at det er lov å gi såkalte leilighetsgaver på en 1/2 G til barn uten at det påløper arveavgift.
Hvis man har 2 foreldre kan man da få 1 G til sammen hvert år? har det noe å si om de er gift/særeie? evt. skilt?
Det årlige fribeløpet for gaver på en halv G (grunnbeløpet) gjelder per mottaker per giver. Fribeløpet i 2010 er 36.441 kroner, og i 2011 37. 821 kroner. Så har du to foreldre kan du årlig motta 1 G, dvs i 2011 75.641 kroner. Det har ikke noe å si om de er skilt eller gift, eller om de har felleseie eller særeie. Fribeløpet gjelder også for gaver fra andre i familien, for eksempel besteforeldre. Prinsippet om ett fribeløp per giver per mottaker gjelder også der.
Gry
Arv av bolig
Innsendt av: Øystein Larsen – 06.12.2010 13:05
Mine foreldre har en bolig, verdi ca 1,5 - 2 mill, som jeg og min bror regner med å arve i nær fremtid. Hvordan kan vi unngå mest mulig skatt?
(Vi hr ingen spesielle inntkets- eller formuesforhold som skulle bety noe).
Vi har også barn (5 stk.), slik at man kan tenke seg å overføre boligen til barnebarna. Er det fornuftig, eller får man andre problemer med skatten senere?
Det er to ting å tenke på: arveavgift og dokumentavgift. 1. Arveavgift: Hvis dette er det vesentligste av det foreldrene dine eier, vil det ikke bli noe arveavgift. Ved arv eller forskudd på arv (større gaver) er det et fribeløp på 470.000 kroner fra hver av foreldrene til hver av barna. Du og din bror kan altså motta verdier på inntil 940.000 kroner hver fra foreldrene deres uten arveavgift. Hver av dere må betale dokumentavgift av halvparten av verdien. Hvis vi sier at huset er verdt 1,8 millioner kroner, vil det si at hver av dere må betale 22.500 kroner i dokumentavgift. Dere kan selvfølgelig vente med å tinglyse, men som jeg sier i artikkelen er det viktig å vurdere om det er lurt. Det skal ikke beregnes dokumentavgift av arvet andel, men det gjelder altså først ved tinglysing etter at foreldrene har gått bort. Overføring til barnebarn reiser egne spørsmål som det ikke er plass til å svare på her.
Gry
Arv av ubebygget tomt
Innsendt av: Erik Lauritzen – 06.12.2010 13:14
Hvilke arvefeller bør jeg unngå ved arv av ubebygd tomt. Må jeg ha en verdivurdering først og er det kun eiendomsmeglere som kan gi meg dette?
Det må settes en verdi på tomten i forbindelse med at du arver. Det er ikke nødvendig å innhente takst eller verdivurdering,men du må fylle ut et eget skjema som gjelder verdsettelsen av tomten, slik at skattemyndighetene har opplysninger til å kunne fastsette en verdi. Forviss deg om at verdien settes høyt nok. Særlig er det viktig hvis du går med planer om å selge tomten. Ved arv og senere salg av ubebygd tomt er det viktig å se arveavgift og skatt i sammenheng. Gevinst ved salg av tomt er alltid skattepliktig, vanligvis med 28 prosent skatt. Skattepliktig gevinst ved salg av arvet tomt er, litt upresist, differansen mellom det man selger tomten for og arveavgiftsgrunnlaget. Er arveavgiftsgrunnlaget satt for lavt, vil det altså straffe seg ved et senere salg. Det er bedre å betale 10 prosent (eventuelt 15) prosent arveavgift enn 28 prosent skatt.
Gry
Vente på regjeringsskifte?
Innsendt av: Ketil Knudsen – 06.12.2010 13:16
Både Høyre og Frp har vel sagt at de skal fjerne arveavgiften (og formuesskatten også for den saks skyld.) Med tidenes valgledelse ut fra galluptallene er det vel da bare å vente? Har du noen pro et cons i så måte?
Det er ganske sannsynlig at arveavgiften vil forsvinne ved et borgerlig flertall. Det arveavgiften innbringer til staten hvert år er ikke så mye som formuesskatten. Men fjerning av arveavgift KAN medføre andre, ugunstige skattekonsekvenser. Det er derfor ikke sikkert at totalregningen blir lavere ved å vente. Arveavgiften er nå på hhv. 6 eller 10 prosent ved overføring fra foreldre til barn. Samtidig har vi et system med oppskriving av verdien, slik at arvingen (barnet) ved et senere salg bare må skatte av (eventuell) senere verdistigning. Når det gjelder formuesskatt, er det en viktigere inntektskilde for staten, og det virker ikke like sannsynlig at den vil forsvinne over natten. Høyre har vel også sagt at de vil redusere den i første omgang, ikke fjerne.
Gry
Et DA-selskap sammen med barna
Innsendt av: Øyvind Kaasa – 06.12.2010 13:36
Kan jeg eie et DA-selskap sammen med barna og overdra en viss %-del til barna hvert år skattefritt?
Nei dessverre. Ordningen med årlige arveavgiftsfrie gaver til ½ G gjelder ikke ved overføring av andeler i ikke-børsnoterte selskaper, for eksempel andeler i et selskap med delt ansvar (DA).
Gry
arv fritidsbolig
Innsendt av: inger ervik – 06.12.2010 13:36
Hei
vi har arvet en fritidsbolig. må vi tinglyse det?
mvh I.E.
Ja, ellers vil avdøde sitte med hjemmelen.
Gry
forskudd på arv
Innsendt av: Fred Gjerløw – 06.12.2010 13:40
Jeg ønsker å gi mine to barn forskudd på arv. Bør jeg legge beløpet noe under lovens fribeløp, for tiden kr. 470.000.-, for å sikre at evt. økning av beløpet senere ikke avskjærer oss å bruke det nye beløpet ? Hilsen Fred
Nei, det er ikke noen vits. Det er alltid fornuftig å gi inntil fribeløpet. Måten arveavgiften beregnes på gjør at det er gunstigst å utnytte fribeløpet fullt ut.
Gry
Overføre bolig
Innsendt av: Peder Aas – 06.12.2010 13:52
Hei,
far min har nettopp kjøpt leilighet til meg i Oslo som jeg skal bo i i studietiden (5 år). Han tar lånet, og men jeg betaler lånet. (Han betaler til banken, jeg til han)
For å selge skattefritt etter 5 år, så må jo han ha hatt adresse her ett år. Hvordan kan vi selge skattefritt?
For å kunne selge bolig skattefritt må eier ha eid og bodd i boligen minst ett år. Den eneste måten å selge skattefritt på er altså at eier selv har bodd i boligen. Hvis din far ikke har bodd der den dagen den selges, kan dere ikke selge skattefritt. (Det finnes riktignok regler om å bli "godskrevet" botid i situasjoner hvor man er avskåret fra å faktisk bo i boligen,for eksempel på grunn av arbeid eller sykdom, men jeg vil tro at denne unntaksregelen ikke er aktuell her.) En byleilighet vil i visse tilfelle kunne ses på som en fritidsbolig. En fritidseiendom kan selges skattefritt etter fem år, men det forutsetter at den er brukt som en ordinær fritidsbolig. Det er den ikke når det bor voksne barn der. I slikt tilfelle som dette, hvor det ligger en potensiell skattepliktig gevinst, er det en bedre løsning å overføre leiligheten til barna som gave/forskudd på arv. Eventuelt kan barnet betale det leiligheten opprinnelig kostet, og den delen som utgjør verdistigning gis som gave/forskudd på arv. Det er svært viktig at det dreier seg om en virkelig overføring, hvor barnet blir reell eier med full råderett. Hvis det senere blir aktuelt å selge leiligheten, er det viktig at barnet selv som avgjør om, til hvem, og til hvilken pris man eventuelt skal selge. Det bør også gå noe tid før et eventuelt salg.
Gry
bolig
Innsendt av: eva – 06.12.2010 13:52
Hei
Er det mulig å overføre skattefritt gavebeløp som arv av del i bolig. Dvs at en får 30000 kroner av boligens verdi hvert år, slik at arveavgift blir mindre. hvordan må en i tilfelle oppgi/registrere dette.
Nei dessverre. Ordningen med årlige avgiftsfrie gaver inntil ½ G gjelder ikke ved overføring av eierandeler i bolig.
Gry
Overføring av hytte
Innsendt av: Arne Menne – 06.12.2010 14:01
Jeg har hytte på fjellet som er verdt omkring 1 mill. Jeg er enkemann og samboer, men har særeie på hytta. Den ene sønnen (av 2) regner med å overta hytta. Jeg er 63 år og bruker hytta ganske mye. Han har ikke penger til å betale noe nå. Jeg ønsker å ha bruksrett og disposisjonsrett til hytta, så en overdragelse nå vil kun være for å spare arveavgift når den tid kommer. Hva bør vi gjøre og hvor mye arveavgift vil vi spare. Regner med at verdien av hytta vil gi max arveavgift.
Arveavgift beregnes slik: Av de første 470.000 kroner: 0, av de neste 330.000 kroner: 6 prosent. Av det overskytende, altså arv eller forskudd på arv (gave) over 800.000 kroner: 10 %. Hvis du skulle overføre hytta til sønnen din i dag, ville arveavgiften bli 39.800 kroner. Hvis du fortsatt skal bruke hytta vil verdien av bruksretten redusere verdien, og dermed arveavgiftsgrunnlaget og arveavgiften. I ditt tilfelle med ca. 242.000 kroner, slik at arveavgiftsgrunnlaget ble 758.000 kroner og arveavgiften 17.280 kroner. Fradraget for bruksrett forutsetter at du begrenser bruksretten din til 4 uker.Hvis du fortsatt skal bruke hytta fullt ut som en eier, og i mer enn 4 uker per år, vil ikke bruksretten redusere arveavgiften. Vår oppmerksom på at skattemyndighetene nylig påpekte at det kan være aktuelt å beskatte en slik bruksrett. Det gjøres per i dag ikke i praksis, og av forskjellige grunner er det lite sannsynlig at det vil skje. Men det er uansett viktig å vite at skattemyndighetene ser slik på dette.
Gry
Feilinfo?
Innsendt av: knut h.s. – 06.12.2010 14:19
Hvorfor sies det at man kan slippe dokumentavgift på forskudd på arv hvis man venter med tinglysingen til foreldrene er døde? I følge Toll- og avgiftsdirektoratet er forskudd på arv avgiftspliktig uansett når man velger å tinglyse.
Ja, og i utgangspunktet skulle man tro at det var slik regelen skal forstås. Men vi har fått bekreftet skriftlig at i praksis legger dokumentavgiftsmyndighetene situasjonen ved tinglysningstidspunktet til grunn.
Gry