Hva skjer i 2013

Da er 2012 over, og jeg håper alle hadde ett bra år.

Det kan være nyttig å ta et pust i bakken, stikke fingeren i jorden. 2012, året da vi trodde bolig markedet skulle stagnere, renten skulle opp og en oppblomstring i "nybolig" markedet. Isteden har vi sett en stabil prisvekst, en stor etterspørsel etter gode objekter, få boliger, høyere priser på alle eiendommene i storbyene og lav byggeaktivitet i randsonen rundt byene.

Drammen var den byen i Norge som økte mest i % i 2012. Hvem hadde trodd det?

Dette sier noe om at Norge, "annerledes landet" ikke er som alle andre land. Vi har stabil vekst, lav arbeidsledighet, lav rente og generelt god husholdsøkonomi.I motsetning til resten av store deler av verden, som fortsatt har store økonomiske utfordringer. Kommer dette til å vare inn i himmelen? Det er viktig å se på andre aspekter ved Norsk økonomi. Norsk økonomi er bundet opp i olje. Vi har lite industri og er avhenging av kjøpe tjenester og varer fra utlandet. Det har nettopp vært miljø konferanse i Doha. Verdens nasjoner kom frem til fortsatt økt bevisstgjøring rundt fossiltbrensel og verdens forbruk. Etterspørselen etter olje, vil avta med årene, konkluderte de med.

Leiligheter, hus og tildels hytter er Ola og Kari nordmanns "livs sparing". Vi har både en og to boliger i tillegg til den boligen vi bor i. Vi leier ut, kjøper/selger for investering og kjøper til våre barn.

Dyrere med bolig nummer to: Tradisjonelt har det vært gunstig å eie bolig fra et formues- og ligningsperspektiv. Harmoniseringen av ligningsverdi på boligen gjorde riktignok at enkelte måtte skatte mer for boligen, men formuesverdien skal være maks 25 prosent av markedsverdien. Det samme gjelder for fritidseiendom. Fra 2013 økes imidlertid ligningsverdien på sekundærbolig og næringseiendom fra 40 til 50 prosent. Dette vil ha innvirkning på deg som har deler av formuen investert i utleiebolig – selv om denne investeringsformen fortsatt ser attraktiv ut. Samtidig vil staten gi enda mer til deg som bygger energieffektivt med universell utforming. Utlånsrammen til Husbanken økes nemlig med fem milliarder. Og faktisk kan alle som bygger nytt få gunstig lån fra Husbanken.

Det er ikke tvil om at det er en myndighetsstyrt prisvekst vi er inne i. Økte avgifter, strengere krav til nybygg, krav om 15% egenkapital etc. er alle med på å lage ett klasseskille i vårt samfunn.

Vi i Takst og Miljø, har fokus på å gi gode og innholdsrike rapporter, både for at selger skal vite hva han selger, men ikke minst at kjøper skal vite hva han kjøper. Når vi legger så mye av vår private økonomi i ett marked, er det ikke da viktig å vite hva man har? 
I årene fremover, vil vi se en økning i etterspørsel etter boligsalgsrapporter (BSR). Boligsalgsrapporten vil bli ett av våre viktigste verktøy i å etterkommer myndighets kraven til økt bevisstgjøring rundt den tekniske standarden i vår boligmasse.

Er det noe som har tenkt på hvordan 2013 vil bli.? Får vi like mye for boligene våre i år? Er vi like optimister, tar vi sjansen igjen? Dette er spørsmål vi bare må vente med til januar 2014 før vi får svar på.

Jeg ønsker med dette deg ett riktig godt nytt år.



Posted from my android device using Joomla Admin Mobile!

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

ring oss i dag
90524720

 

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV