Hva er Radon, og hva gjør den med vårt inne klima?
Radon er en radioaktiv gass som dannes kontinuerlig i jordskorpen. Den er usynlig og luktfri.
Utendørs vil konsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i våre innemiljø. Radon gir økt fare for lungekreft, og blir også sett i sammenheng med forekomst av Multippel Sklerose.
Radonsikring av hus og bygninger har i de siste årene hatt høy prioritet. Nye bestemmelser om radon i bygteknisk forskrift trådte i kraft 1. juli 2010, og det er nå lovpålagt med radonsikring av nye boliger og bygninger beregnet for varig opphold, med mindre det kan bevises at det ikke finnes radon i området.
Helse
Radon forårsaker lungekreft, og risikoen øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og med oppholdstiden. Radon forekommer i alle slags bygninger og total radonrisiko skyldes summen av opphold i ulike bygninger: Jobb, fritid og privat bolig.
Kilder
Byggegrunnen er den klart viktigste kilden til forhøyde radonkonsentrasjoner i bygninger. Radon dannes naturlig i berggrunnen og siver inn med jordlufta gjennom sprekker og utettheter mellom byggegrunnen og bygningen. Husholdningsvann fra borebrønner i fast fjell kan inneholde høye konsentrasjoner av radon, og ved bruk av vannet til dusj, oppvaskmaskin og lignende vil radon frigjøres til inneluften. Bruk av stein som byggemateriale kan bidra til radon i inneluft, men i Norge er dette sjelden en viktig kilde. Tilkjørte masser, pukk og grus i byggegrunnen kan likevel bidra til problemer med radon i områder som ellers er lite utsatt.
Radon komme inn i vår bolig
Oppvarming av bygninger i vinterhalvåret fører til at varmluft stiger opp og at et undertrykk dannes i de laveste etasjene. I en bygning som ikke er tett mot grunnen, vil den radonholdige jordlufta kunne strømme inn og gi forhøyede konsentrasjoner i inneluften. Områder med løsmasse og berggrunn som inneholder radiumrike bergarter som f.eks. alunskifer, granitter og pegmanitter vil kunne føre til svært høye radonnivåer innendørs.
Strålevernets anbefalinger for radon |
Alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenseverdier:
Alle bygninger bør radonmåles regelmessig og alltid etter ombygninger. Radonmålinger bør utføres som langtidsmålinger i vinterhalvåret med sporfilmmetoden. Radonreduserende tiltak i eksisterende bygninger bør være årsaksspesifikke, rettet mot identifiserte radonkilder og søke å oppnå så lave radonnivåer som mulig. For nybygg stiller byggteknisk forskrift krav til forebyggende radontiltak og grenseverdier. |