Fem prosent dyrere - halv strømregning

 

Artikkelen tatt fra NA 24

Høye strømregninger får mye oppmerksomhet for tiden, og interessen for energieffektive hus øker.

Ifølge standarden for såkalte passivhus skal bygninger bruke langt mindre energi enn bygninger oppført etter byggeforskriften av 2007 (se tabell nederst i artikkelen).

Kostnadene ved å bygge hus etter denne standarden er høyere, men kanskje ikke så mye som man skulle tro: 

- Etter hvert som utbyggere og entreprenører får erfaring med å bygge denne typen hus, vil ikke byggekostnadene være mer enn drøyt fem prosent høyere sammenlignet med hus bygget etter forskriften fra 2007, hevder teknisk sjef i entreprenøren Mesterhus Norge, Trine Dyrstad Pettersen.

Obos 

I mai i år begynte Obos salget av boligene i sitt første borettslag, og det første småhusfeltet i landet, som bygges etter denne modellen. Borettslaget ligger på Mortensrud i Oslo, og Mesterhus er entreprenør.

Dyrstad Pettersen understreker at det ikke kreves noe spesielt av dem som bor i et passivhus.

- Det er som å bo i et helt vanlig hus, bortsett fra at det er lunere om vinteren. Det er snarere et spørsmål om bevisstgjøring og etterutdanning av håndverkere som skal bygge husene, legger hun til.

Block Watne 

Ferdighusprodusenten Block Watne, som eies av BWG Homes, mener passivhus vil vinne en økende andel av ferdighusmarkedet i Norge de neste årene.

- Vårt inntrykk er at det er svært få boligkjøpere som vet hva passivhus er, men det er likevel ingen tvil om at bransjen vil måtte gå i denne retningen fremover, sier administrerende direktør Ole Feet  

Selskapet har byggemeldt sine første passivhus, ett boligfelt i Sandnes og ett på det sentrale Østlandet, som skal ferdigstilles i løpet av året.

Feet hevder Block Watne satser på energieffektive boliger for å ta samfunnsansvar, men også fordi selskapet ønsker å være framtidsrettet.

- Vi ønsker å være klar til å levere bygninger som tilfredsstiller standarden dersom myndighetene skulle innføre krav om passivhus for eksempel fra 2015, noe det er en reell mulighet for, sier Feet.

 


 

 

- Krevende

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er krevende å bygge etter denne standarden.

- Det gjelder det å finne metoder og komponenter som gjør at det ferdige produktet beviselig tilfredsstiller den norske passivhusstandarden. Det har for eksempel vært vanskelig å finne leverandører av gode nok ytterdører, sier Feet.

- Samtidig må kostnadene holdes på et fornuftig nivå, legger han til.

En annen utfordring er å bygge med materialer som er tørre nok til at man med sikkerhet unngår sopp i veggene, som er både tykkere og tettere enn vanlig.

«Passivhus pluss»

Block Watne-sjefen sier at selskapet tar mål av seg å kunne tilfredsstille enda strengere krav til energibruk etter hvert som selskapet får mer erfaring.

- Det ligger i kortene at vi fram i tid ønsker å utvikle hus som gjenvinner energi og gjør nytte av solenergi - på den måten vil bygningenes nettoforbruk av energi kunne reduseres ytterligere, sier Feet.

Tysk standard

Passivhus er opprinnelig en tysk standard. Et av kriteriene er at oppvarmingsbehovet ikke overskrider 15 kilowatt timer per kvadratmeter i året.

Det er etablert en norsk standard som tar hensyn til kaldere klima og byggets størrelse. Typisk årlig forbruk for en bolig bygget etter denne standarden er 80 kilowatt timer per kvadratmeter i Oslo-klima.

Denne tabellen sammenligner energiforbruket i bygninger oppført etter henholdsvis byggeforskriften fra 2007 og den norske passivhus-standarden:

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

ring oss i dag
90524720

 

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV