De har huset fullt av trær

Allerede fra utsiden kan du se at huseierne er mer enn gjennomsnittlig glad i tre og naturmaterialer. Arkitekt Bjørn Eik og kona Grethe har tatt med seg naturen inn også, inkludert flere trestammer i stue.

Utvendig er huset kledd med hunbord som er børstet rene for bark og ubehandlet gjennom nesten 40 år. Natursteinmurer og små kroker og vinkler omgir huset i Fyllingsdalen i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Eksperimenterer helst på seg selv.

- Vi gjør gjerne unna eksperimenteringen på oss selv, og hunved er nesten som avfall å regne, så jeg fikk 6 tonn for en god pris, forteller han om den spesielle kledningen.

Med stålbørste og vann sto ekteparet og børstet av barken fra hvert trestykke før veggene ble kledd både utvendig og innvendig.

- Det er viktig å tilpasse huset til naturen som omgir det, og det gir en harmoni å ta med seg naturen i prosessen både ute og inne, sier Eik til Bergens Tidende.

Tilpassing til naturen

Det starter med hvordan man legger huset i naturen og tilpasser det forutsetningene som tomten gir.

Det er altfor mange i dag som har sett seg blind på ferdighus som de vil presse inn på en tomt som ikke passer, fremfor å bygge noe som passer til tomten, mener han.

Det å bruke naturen som omgir huset, er viktig for Eik.

- Dersom man har et torvtak, er det best å bruke torv fra stedet, som er tilpasset vekstforholdene akkurat der.

- Det samme gjelder hvis man skal bruke stein. Vi kan importere stein fra Kina og andre plasser, men det harmonerer mer hvis man bruker lokale materialer, og gjerne fra selve tomten, forteller Eik.

Tre så langt øyet når

Innvendig er de samme hunbordene brukt igjen på veggene, og hele trestammer er brukt mellom bærebjelkene og enkelte steder i himlingen.

Små og store deler av trestammer finnes i alle hjørner og kroker.

- Det er viktig å bruke mest mulig naturlige materialer, både visuelt og for inneklimaet. Det er noe man ikke tar hensyn til i dagens byggekultur, sier Eik, og trekker frem kledningen på soverommet som eksempel.

- Ubehandlet tre kan ta til seg fuktigheten som vi puster ut, og dersom det skulle bli tørr luft i rommet, gir den fuktighet tilbake. Dette er egenskaper vi mister når vi tetter porene med maling, sier han.

Trappetrinnene er runde på undersiden og er av sidekapp, og overalt står det små troll og boller laget av trestykker de har funnet ute i naturen.

For oss er dette en livsstil. Vi er glade i naturen og finner en ro i å ha det rundt oss, sier ekteparet.

Drømmer om egentegnet alderstun

- Det er klart, vi blir jo ikke yngre med årene, men det er vanskelig å finne noen ny bolig i dagens marked, sier de om fremtidsplanene.

- Det er vanskelig å finne en enebolig eller et rekkehus som ikke er for stort for oss.

Hvite gipsvegger og panoramavinduer har de heller ikke noe til overs for, forteller de.

Nå er de på utkikk etter andre ektepar som også vil ha en mindre bolig, men er opptatt av arkitektur og miljø, for å bygge et alderstun med små boliger på en naturtomt.

Vi har allerede vært og sett på en tomt, men det så vanskelig ut å få brukstillatelse til flere biler der.

- Drømmen er å lage et tun med forskjellige hus, tilpasset hvert enkelt par, og så kunne vi hatt et fellesrom for aktiviteter og samlinger.

- Kanskje flere av våre tidligere kunder kan være gode kandidater, funderer han.

Samtidig snakker de om at en av døtrene skal overta huset.

- Det må være noen som kan ta vare på det, og ikke rive ned alt og sette opp gipsplater i stedet, sier Eik

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV