Nå stopper boligprisveksten

 

Eiendomsmeglerlederen tror tålmodige boligkjøpere kan gjøre sommerkupp:

Nok er nok for denne gang: Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) nye leder tror ikke boligprisene vil stige noe mer i 2012.

Stagnert. – All erfaring tilsier at prisutviklingen flater ut etter årets første måneder. Derfor er det riktig å tenke at vi nådde en topp i mai. Jeg tror det vil være temmelig flatt ut året, sier Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) nye leder Tormod Boldvik.

Sammen med representanter fra Pöyry og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) la han fredag frem mai-tallene som viser at boligprisballongen begynner å få i seg nok luft:

Minimale 0,2 prosents oppgang fra april, sesongjustert 0,1 prosent. Det var ikke nok til å endre den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i landet, som fortsatt er 29.900 kroner.

 

Usikkert og motstridende. Det vil den fortsette å være en stund til, tror både Boldvik og resten av bransjen. Men fremtiden er usikker og full av motstridende faktorer, påpeker han:

– På den ene siden har vi stor befolkningsstrøm til byene, samtidig som boligbyggingen er for lav – faktisk er den fallende. Det er klart det gir prispress, og det vil det gjøre også framover om ikke noe gjøres med tilbudet, sier Boldvik.

På den andre siden ser han avkjølende virkninger av kravet til 15 prosent egenkapital, som ble innført i januar.

– Og den siste presiseringen fra Finanstilsynet innebærer en enda strengere forståelse av kravene til egenkapital. Det blir ikke lenger enkelt for unge å bruke sikkerhet fra foreldrene sine for å få lån. Det gjør at flere stenges ute fra boligmarkedet, sier Boldvik.

 

Tilbudsboost. I tillegg peker den nye NEF-lederen på usikre makroforhold, med situasjonen i Europa som vil være avgjørende for norsk rentepolitikk framover.

De stagnerte boligprisene i mai kommer samtidig med at tilbudet har økt kraftig og møtt en etterspørsel som har vært stor i hele år. Mens det ble omsatt 4692 boliger i april, ble det i mai gjort et byks til 7492 solgte boliger.

Formidlingstiden var også litt raskere enn i april, med 23 dager i gjennomsnitt, ifølge Finn.

 

Sommerkupp. NEF-lederen påpeker at aktiviteten fram mot sommeren vil være synkende.

– De fleste som legger boligen ut for salg i første halvdel av året, gjør det innen mai. Til sommerferien blir det mindre ferskvare. Da vil mange av leilighetene som ligger ute, være de som ennå ikke er solgt fra de foregående månedene.

– Vil boligkjøpere kunne gjøre sommerkupp?

– Vanligvis synker boligprisene enda litt i sommerferien. Det kan være mulighet for å gjøre gode kjøp da. Men tilbudet er jo også mye lavere. Man skal være heldig for å finne det riktige objektet, men dersom man er tålmodig kan man gjøre et sommerkupp, sier Boldvik.

 

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV