70 prosent tror de bor i godt isolerte hjem

 

Men det stemmer ikke, ifølge Enova.

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Glava viser at 7 av 10 nordmenn tror at boligen de bor i er godt isolert.
I virkeligheten oppfyller ikke de fleste norske hus dagens minstekrav til isolering. Selv ikke hus bygget på 1980- og 1990-tallet.

- Opp gjennom årene har nye tekniske forskrifter økt kravene til isolering, og hus bygget frem til nye forskrifter fra 2007 tilfredsstiller stort sett ikke dagens krav, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Spesielt hus bygget i perioden med storstilt boligbygging på 1960-, 1970- og tidlig 1980-tall er klare for rehabilitering hvis ikke dette allerede er gjort.

- Litt spissformulert er mange norske hus strengt tatt laget for søreuropeisk klima. For dårlig isolering fører til knallhard fyring og store energiutgifter på vinterstid, sier han.

- Start med etterisoleringEnova mener energisparende tiltak kan gi flere tusen sparte kroner hvert år for en gjennomsnittlig norsk husstand.
- Det er flere ting man bør gjøre, men vi anbefaler alle å starte med de passive tiltakene, altså de som sikrer bedre isolering. Dernest kan man gå videre og installere mer effektive måter å produsere varmen, sier Hugnes. 

Enovas råd i prioritert rekkefølge:

1. Etterisoler
2. Bytt til trelags lavenergivinduer
3. Installer varmestyringssystem
4. Bytt varmekilde
5. Bytt til strømsparende utstyr

 
- Det enkleste tiltaket, som man kan gjøre selv, er å etterisolere loftet. Investeringen tjener seg inn på omtrent tre år. Etter det sparer du penger hver vinter resten av boligens levetid, sier Hugnes.
I eneboliger og rekkehus skjer det største varmetapet gjennom tak og loft.
Sjekk byggeåretByggeåret er den enkleste måten å sjekke behovet for etterisolering på:
Boliger bygget før ca. 1955 har lite eller ingen isolasjon, og de er utette.Boliger bygd etter 1955 har vanligvis mineralull i veggene. Isolasjonstykkelsen er langt mindre enn dagens krav.Boliger bygd på 1970-, 80- og 90-tallet har vesentlig mindre isolasjon enn dagens krav, og ble typisk isolert med 10-20 cm isolasjon.I tillegg er det stor sannsynlighet for at montert isolasjon er sammentrykt eller deformert.
Enova mener det kan være fornuftig å etterisolere hus som er bygget helt frem til i dag, da byggeforskrifter kun angir minimumskrav.Man kan få økonomisk støtte til dette og andre energisparende tiltak -


Skremt av strømpriseneI en undersøkelse utført av Norstat for Finn oppdrag tidligere i høst, svarte halvparten at de enten har skaffet, eller vurderer å skaffe, energibesparende løsninger hjemme som en følge av sist vinters høye strømpriser.



20 prosent svarte at de hadde etterisolert hele eller deler av boligen det siste året.
Dette er ifølge Enova de mest effektive tiltakene i de forskjellige boligtypene:

Leilighet:
Installer varmestyringssystemBytt til strømsparende utstyrBytt varmekilde 

Rekkehus:
Installer varmestyringssystemEtterisoler kaldloftBytt til 3- lags lavenergivinduerBytt varmekildeBytt til strømsparende utstyr 
Enebolig (oppført før 1987):
EtterisolerBytt til 3-lags lavenergivinduerInstaller varmestyringssystemBytt varmekildeBytt til strømsparende utstyr 
Enebolig (oppført etter 1987):
EtterisolerInstaller ventilasjonsanlegg med varmegjenvinnerInstaller varmestyringssystemBytt varmekildeBytt til strømsparende utstyr

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV