Denne soppen er helt umulig å fjerne

Vær obs på denne fugen.

Har fugene i hjørnet i dusjen begynt å bli rød-svartspettete?

- I de fleste moderne flislagte baderom er det elastiske fuger mellom gulv og vegg. Disse bør man holde rene for såpe, fett og hudrester. Det er lett for skitt, hår, sjampo og andre rester å legge seg på silikonfugene som et belegg. Hvis belegget ikke vaskes bort kan det danne seg mikroorganismer på og i fugen, sier Arne Nesje som er seniorforsker i SINTEF Byggforsk og er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen. Han er også hovedforfatter av boka «Alt om flislegging».

Misfargede fuger er først og fremst estetisk skjemmende, for mikroorganismene som setter seg på fugene er vanligvis ikke noe helserisiko.

Men elastiske fuger er det materialet i en flislagt flate som har kortest levetid, og som før eller senere må byttes, sier Nesje.

- Bak fugen ligger vanligvis en vanntett membran. Men løsner fugen kan det samle seg mye skitt og smuss som igjen kan gi muggproblemer og vanskeliggjøre renholdet. Det er spesielt fugene i dusjen som har mye vannpåkjenning man bør være obs på. De andre elastiske fugene i rommet er normalt ikke noe problem, sier Nesje.

Vaskes en gang i uken

Inger Dahl, spesialrådgiver i Teknologisk Institutt, kan bekrefte at den svarte soppen som kan dukke opp på fugene er umulig å fjerne.

- Hvis man skal fjerne soppen må man fjerne hele fugen.

- Man bør vaske fugen en gang i uken, når man vasker badet. Bruk bare vanlig vaskemiddel, og så kan man bruke et surt middel som tar kalkbelegget en gang av og til, kanskje en gang i måneden. Disse produktene er merket med «kalkmiddel», sier Dahl.

Solgt for 2 millioner – har ikke kjøkken, bad eller do 

- Jeg tror nok folk glemmer å vaske fugene, fordi de ligger litt plundrete til.

På nettet anbefaler noen å bruke en gammel tannbørste med eddik på for å komme enklere til. Dahl mener det kan fungere vel så bra som et kalkmiddel.  

- Risikobetont å skifte for amatører

Hvis du vurderer å bytte den misfargede fugen bør du ha god peiling.

- For en amatør er det risikobetont å skifte fugen selv. Det du må gjøre er å bruke en skarp tapetkniv og løsne fugen fra fliskantene og trekke fugestrengen løs.  Hvis du er uforsiktig med kniven risikerer du å skjære i membranen og da får du et fuktproblem. En lekkasje er verre enn om fugen framstår med sorte prikker, sier Nesje.

Følg Nesjes tips for elastiske fuger:

- Lag fugen mest mulig glatt og jevn, da er det enklere å rengjøre og smuss samler seg ikke så lett.

- Bruk et fugemateriale som er tilsatt soppdrepende middel.  Det reduserer risikoen for at mikroorganismer kan vokse. Slike fugepatroner kan være merket f.eks.med «innholder soppdreper» eller «våtromssilikon». Etterspør det i butikken.

- Det viktigste for Kari og Olas fuger er at fugene blir rengjort jevnlig. Det er forurensingen på toppen av fugen som er grobunn for mikroorganismene.

Advarer mot å trekke inn søle og vann 

- Bruk f.eks. en gang i måneden et desinfiseringsmiddel som Klorin etter  du har vasket dusjnisjen med vanlig rengjøringsmiddel. Klorin dreper bakterier, og er et enkelt tiltak for å hindre vekst på fugene.

- Hvis man først har fått soppangrep, og ønsker å skifte ut fugen, kan det gjøres, men da må det gjøres uten å skade membranen som ligger bak.

- Du bytter fugen slik: Skjær forsiktig på begge sider av fugen med tapetkniv og skrap ren kantene.  Bruk så maskeringstape på begge sidene og fyll åpningen med silikon. Så glatter du overflaten med egnet fugepinne eller bruk finger en tilsatt litt såpe. Jobben krever litt erfaring, vi ser tydelig forskjell på en proffjobb og en amatørjobb, fugen kan bli ujevn, ru og grisete på kantene, sier Nesje.

- Fugeprofiler i metall eller plast, med elastisk midtstykke, er robuste mot begroing av mikroorganismer, og er et godt alternativ til elastiske fugemasser

 

Lurer du på om ditt bad har ett sopp problem, da kontakt med en av oss......

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV