Bendik (20) sliter med å få kjøpe

Lite utvalg fører til prisgalopp på små boliger. For Bendik Hovik Kjeldsberg (20) er det beintøft å komme seg inn på markedet.

Rundt 15 visninger har gitt null resultater for førstegangskjøper Bendik Hovik Kjeldsberg (20). Sammen med kjæresten Helena Rosenlund (21) er han en av mange studenter som er på jakt etter sin første bolig i disse dager.

– Alle jeg prater med har lyst til å kjøpe. Men det er vanskelig. Vi er heldige som er to, og har foreldre som stiller med sikkerhet for lånene, sier han.

Likevel har leilighetene forsvunnet foran nesen på dem – til skyhøye priser.

– Vi vil gjerne se på aktuelle leiligheter med foreldrene våre før vi kjøper. Men det rekker vi knapt. Dagen etter første visning er de som regel solgt, til en pris langt over takst, sier han.

– Ekstremt press

Som unge flest vil de bo i sentrum, gjerne på Løkka eller på Grønland. Men som Aftens boligsjekk viste i går, får små, sentrumsnære leiligheter bein å gå på om dagen.

Forrige helg gikk en 20 kvadratmeter stor leilighet i Vika for svimlende 2.050.000 kroner. Det tilsvarer 102.500 kroner pr. kvadratmeter.

– Leiligheten er uten balkong, uten heis og ligger i 2. etasje inn mot en bakgård. Det var fire som la inn bud over takst, sier Andreas Løken fra Privatmegleren Aksept.

Den høye prisen overrasket ikke.

– Det er et helt ekstremt press. Folk kommer inn på markedet gjennom de små leilighetene, men det blir nesten ikke bygget flere slike på grunn av strenge krav fra myndighetene, forklarer Løken, og får støtte fra Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Helt på trynet

Etter at Oslo kommune innførte et forbud mot å bygge boliger under 40 kvadratmeter innenfor Ring 2, har små leiligheter blitt en mangelvare.

- Alt går over takst nå

57 kvadratmeter i Oslo ble revet bort for fem millioner kroner. Se boligsjekk for Oslo.

– For å si det veldig forsiktig er denne begrensningen helt på trynet. Selv om etterspørselen etter disse boligene øker, er tilbudet konstant eller synkende. Dermed skyter prisene i været, sier Senneset, som mener loven tvinger førstegangskjøperne ut i periferien der de ikke ønsker å bo.

– Oslo kommune må snarest mulig oppheve forbudet, og la utbyggeren selv få bestemme hvor stort de skal bygge, sier han.

Får hjelp fra mor

Da DNB før jul undersøkte hvor mange førstegangskjøpere mellom 18 og 34 år som fikk økonomisk drahjelp fra foreldrene, svarte 55 prosent i Oslo ja. Dette er mange flere enn i både Bergen, Trondheim og Stavanger, hvor mellom 19 og 30 prosent oppga at de fikk hjelp fra foreldre.

En ny undersøkelse er på trappene, og Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, tror det økte kravet om egenkapital på 20 prosent av kjøpesummen og boligprisveksten har gjort tallet enda høyere.

– Men ikke alle foreldre har mulighet til å stille opp for barna sine. Det kan føre til at mange unge blir presset inn i et dyrt leiemarked, sier hun.

ring oss i dag
90524720

 

1460987427 square facebook1460992593 square google plus1460992605 square linkedin1460992639 youtube v2

landskap

Våre Akkrediteringer

NTF medlem takst og miljmiljfyrtrn takst og miljbvn takst og miljbyggforsk sintefDNV takstmann granito logoTRV